• Şenlikköy Mah. Kır Sokağı No:3 Bakırköy - Florya / İstanbul
  • PZT/CMT : 9:00 - 18:00
  • 0 (212) 222 22 48

Demans, Alzheimer ve Parkinson Bakım Hizmetleri

Demans, Alzheimer ve Parkinson Bakım Hizmetleri

Demans yaşlılarda sık görülen en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri olup, kronik ve genellikle ilerleyici olarak bellek ve entelektüel kapasitenin azalması ile konuşma, algılama, hesaplama, yönelim, yargılama, soyut düşünme ve problem çözme gibi bilişsel işlevlerden en az ikisinde bozukluk olması ile karakterize bir tablodur. Demansın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte işlevlerden en az ikisinde bozukluk olması ile karakterize bir tablodur. Demansın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte belirtileri azaltacak, semptomatik bir tedavisi bulunmaktadır. Demansın tedavisinde amaç: bellek ve belirtilere odaklanarak semptomlarda iyilik sağlamak, hastalık seyrini durdurmak veya yavaşlatmaktır. 

* Demanslı kişilerin bakımı yakınlarını pek çok zorlukla karşı karşıya bırakır.

* Hastalık sırasında, demanslı kişinin duygularını anlamak giderek daha önemli olur. Bu şekilde, iletişim kolaylaşabilir.

* Demanslı kişiler zorluklara ve sorunlara çoğunlukla agresif ve zorlayıcı bir davranışla tepki verirler. Bu tür durumların hafifletilmesinde farklı stratejiler faydalı olabilir.

* Günlük yaşamda, hareket, düzen ve güvenli bir ortam demanslı kişilere fayda sağlar.

Parkinson hastalığı, yavaş ilerleyen 5 evreden oluşan nörodejeneratif hastalıktır. Beyin hücrelerinde kayıplarla seyreden hastalıktır. Ön belirtileri arasında titreme, kol ve bacak hareketlerinde tutukluk, yavaşlama yer alır. Sinsi bir hastalık olarak ifade edilen parkinson; yorgunluk, miniklerde fakirleşme, depresyon, anksiyete, kol, boyun ve omuz ağrıları, el ve parmak titremeleriyle de başlayabilir. Bu nedenle doğru teşhis koymakta zorlanılabilen bir hastalıktır. Parkinson Hastalığı sürecinde hemşire ve bakım vericilerin rolleri daha önemli hale gelmektedir. Parkinson hastalığı sürekli izlem, eğitim ve sosyal destek gerektirmektedir. Hasta ve hastaya bakım verenlerin Parkinson Hastalığına uyumlarının sağlanması, toplumsal farkındalığın desteklenmesi için doğru hemşirelik yaklaşımlarının belirlenmesi, alana yönelik araştırmalar yapılması gerekmektedir.

-Çeşitli kas egzersizleri yapmalı, kas gevşemesi sağlamak amacı ile yüz ve boyna masaj yaptırılmalıdır. 

- Yıllar içerisinde hastanın ve hastalığın değişimi izlenerek kullanılmakta olan ilaç ve ilaç dışı tedavilerin yeniden düzenlenmelidir.

Alzheimer; Hastalığı Demansın (Bunamanın) en sık nedeni olup geri dönüşü olmayan ilerleyici bir hastalıktır. Bunama zihin işlevlerinde kaybı niteleyen bir kelimedir. Zaman içinde hastaların bellek kapasitelerinde azalmalar olur ve mantıklı düşünme, öğrenme ve iletişim kurabilme yetenekleri bozulur. Kişilik değişiklikleri ve diğer psikolojik sorunlar eşlik edebilir. Nöron adı verilen beyin temel yapı taşı olan hücrelerin, özellikle bellekle ilgili ana yapıları daha fazla etkilenerek belirtilerin oluşmasına sebep olur.

Bu yüzden zaman geçtikçe başkaları tarafından daha fazla yardım almaları gerekir. Bir noktada, artık önemli kararları da bağımsız olarak alamayacak duruma gelirler.

Bu nedenle demansın erken evrelerinde beklenen etkileri kabul ederek özel önlemler almak önemlidir.

Tedavinin amacı;

* bağımsızlığı ve günlük becerileri mümkün olduğunca uzun süre sürdürmek

* psikolojik şikayetleri hafifletmek

* genel yaşam kalitesini artırmak

* akrabaların günlük yükünü azaltmak

* Hafıza ve oryantasyon egzersizleri

* Ortak günlük aktiviteler

* Fiziksel aktiviteler

 

0 (212) 222 22 48 - 0 (554) 021 31 32
Telefon
WhatsApp
Instagram
Bu site, Alaturka Dijital AD Kobi ile hazırlanmıştır.