Terminal dönem, akut ve kronik hastalıklar veya doğrudan yaşa bağlı olarak, haftalar ya da aylar içinde ölümün söz konusu olduğu ve tıbbi girişimlerin bunu önleyemediği dönemdir. Özellikle ağrı, halsizlik, yorgunluk, bilinç değişiklikleri en başta gelen acil başvuru sebeplerindendir. Terminal dönem tedavide Amaç; Hastanın fiziksel ve psikolojik açıdan rahatlatılması , Kalan yaşamında yaşam kalitesinin artırılması, Başta ağrı olmak üzere mevcut şikâyetlerinin giderilmesi , Yaşam kalitesinin düzeltilmesi , Ailesine fazla yük olmamak , Sevdikleriyle birlikte olmak ,Kontrolü elinde tutmak.
Terminal dönemdeki bir olguda fizik muayene, klinik değerlendirme ve semptomların tedavisi diğer olgulardan farklı değildir, fizyolojik değişiklikler nedeniyle bazı modifikasyonlar gerekebilir.
Ağrı ; Terminal dönem hastalar arasındaki sıklığı değişmek ile birlikte, ilerlemiş kanser olgularında %36-90 oranında şiddetli ağrı görülmektedir.
Tedavide Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün üç aşamalı yaklaşımı önerilir. 1. Basamak : Non opioid analjezikler 2. Basamak : Zayıf opioid analjezikler ± non opioid analjezikler 3. Basamak : Güçlü opioid analjezikler ± non opioid analjezikler.
Profesonyel Saglık Personellerimizin yardımı ve bilinçli desteği ile sizleri hizmet için beklemekteyiz.
Konforlu odalar,yüksek kalite hizmet için sevdiklerinizi bizlere amanet edebilirsiniz.