• Şenlikköy Mah. Kır Sokağı No:3 Bakırköy - Florya / İstanbul
  • PZT/CMT : 9:00 - 18:00
  • 0 (212) 222 22 48

PEG - li Hasta Bakımı

PEG - li Hasta Bakımı

PEG, ağız yoluyla beslenemeyen hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla, karın duvarından mideye tüp yerleştirilmesidir. Başka bir deyişle PEG enteral beslenme için gastrokütaneal fistül oluşturulması işlemidir. Bu yöntem özellikle uzun süre yoğun bakım servislerinde yatan, herhangi bir sebepten dolayı yutma refleksi kaybolmuş olan hastaların beslenmesi için gereklidir.

 PEG Beslenmeyi sağlamak, yiyemeyen yada yemeye istekli olmayan hastaların tedavisinin vazgeçilmez bir parçasıdır. PEG ’in amacı beslenmeyi sağlamaktır. Beslenme sağlanmadan hiçbir hastalık iyileşme ile sonlanamaz.

Enteral beslenme geçici olarak nazogastrik tüp ile yapılabilir. Hangi şekilde olursa olsun enteral beslenmenin yapılamaması durumlarında PEG, beslenme için en uygun seçeneklerden birisidir. PEG ile enteral beslenme yapıldığında gastrointestinal sistemin yapısal ve fonksiyonel özellikleri korunur.

PEG endikasyonları nelerdir?

1-Yutma güçlüğü yapan maliğn olmayan hastalıklar

2-Motor nöron ve diğer dejeneratif hastalıklar

3-Akut nörolojik hastalıklar (travma, strok v.s.)

4-Kronik nörolojik hastalıklar (dejenaratif nörolojik hastalıklar)

5-Demans

6-Orofarinks kanserleri

7-Özefagus kanseri

8-Mide kanseridir .

PEG tüpü yerleştirmek için birçok teknik tanımlanmıştır. Ancak pull (Ponsky) ve push (Sachs-Vine) tekniği en sık kullanılan işlemlerdir. Pull tekniğinin push tekniğine göre daha çok komplikasyonu olduğu bildirilmiştir. Çünkü bu işlemde hem tüpün yerleştirilmesi hem de çekilmesi için iki endoskopi işlemine gerek vardır. Push tekniğinde ise sadece tüp yerleştirilirken endoskopi işlemine gerek vardır. Tüpü çekerken endoskopi işlemine gerek yoktur. İkinci endoskopi işleminin potansiyel komplikasyonları da eklenince pull tekniğinin push tekniğine göre dezavantajlı olduğu söylenebilir. PEG yerleştirme işlemi steril koşullarda, endoskopi ünitesinde yapılmalıdır. Ancak gereğinde hasta yatağının başında, yoğun bakım ünitesinde ve ameliyathanede yapılabilir. Hasta PEG işleminin en az 8 saat öncesinden aç olmalıdır. Karında yaygın tüylenme varsa, karın bölgesi göbek yukarısından tıraşlanmalıdır. Hastanın rahatlaması için intra venöz olarak sakinleştirici verilebilir. Ardından gastroskopi yapılarak özefagus ve mide incelenir.. Endoskopun ışığı karın ön duvarında görülerek buradan antiseptik ile gerekli temizlik yapıldıktan sonra minik bir kesi yapılarak bir iğne ile mideye rehber tel gönderilir. Bu rehber tel vasıtasıyla dikkatli ve yavaş bir  şekilde çekilerek PEG tüpü mideye yerleştirilir. Bu sayede mideye karın ön duvarından ince bir tüp sistemiyle direkt ulaşmak mümkün hale gelmektedir. Midenin açılan delik çevresindeki kısmının karın duvarına yapışması sonrasında 2 hafta içinde mide ile karın duvarı arasında bir kanal oluşur ve mide içeriğinin karın içine sızması önlenir. Bu nedenle özellikle ilk 2 hafta içinde beslenme sırasında midenin aşırı doldurulmasından kaçınmak gerekir. PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir.  Ancak bazı tıbbi durumlarda ağızdan beslenmeye sınırlama getirilebilir.

Herkese sağlıklı günler dileriz

 

0 (212) 222 22 48 - 0 (554) 021 31 32
Telefon
WhatsApp
Instagram
Bu site, Alaturka Dijital AD Kobi ile hazırlanmıştır.